Pentru Proprietari - Cum sa evacuezi un Chirias rau platnic

Pentru Proprietari - Cum sa evacuezi un Chirias rau platnic

Apartamente de Inchiriat Bacau - Cum sa evacuezi un Chirias rau platnic

Fiind un proprietar atent si cu experienta, nu înseamnă că ești scutit de problemele care pot apare cu un chirias rau platnic. Analiza chiriașilor la începutul oricărui contract de inchiriere este o modalitate buna de a diminua riscul pe viitor.

În orice caz, ca si proprietar, trebuie să stiti clar atunci când este legal să evacuezi un chiriaș, precum și procesul de reziliere a contractului de inchiriere.

 

Dacă un chiriaș are un comportament deranjant pentru alti locatari, care nu plateste la timp chiria, sau deterioreaza proprietatea inchiriata, este important să cunoasteti formalitatile pentru rezilierea contractului de inchiriere si evacuarea chiriasului.

Vezi  ultimele anunturi cu Apartamente de Inchiriat in Bacau 

Când este legal sa evacuezi Chiriașul ?

Trebuie să ai un motiv viabil pentru a denunta unilateral contractul si a evacua chiriasul, un motiv care s-ar rezuma la cel putin unul dintre urmatoarele :

• Imposibilitatea de a plăti chiria
• Restante la intretinere, curent, apa, gaz
• Încălcarea acordului de închiriere (utilizare ilegală, subînchiriere, animale de companie, etc)
• Pericole pentru sănătate sau siguranță cauzate de către chiriaș
• Deteriorarea bunurilor / spațiilor inchiriate
• Expirarea contractului de inchiriere

Dacă constatati ca locatarul se incadreaza in cel putin una dintre situatiile de mai sus, incepeti prin a-i trimite o notificare de reziliere a contractului de inchiriere. Motivul care ar sta la baza evacuarii trebuie sa fie insotit de o dovada care sa sustina procedura de evacuare.

Dacă observați că locatarul continuă să rămână în spatiul inchiriat chiar dupa ce a primit notificarea, pasul următor este sa va adresati legal in instanta si sa demarati procedura de evacuare.În cazul în care chiriașul refuza să plătească chiria, ati putea merge mai departe cu colectarea chiriei datorate.

Succint urmati pasii de mai jos conform situtiei dvs:

Pas 1 – Notificare (somaţie) fara executor judecatoresc, prin care îi anunţaţi chiriaşului debitul existent, precum şi suma(chiria restanta+penalitaţi), termenul şi modalitatea de platã a acestuia. Totodata, îi aduceţi la cunoştinţa şi intenţia dumneavoastrã de a rezilia contractul de închiriere, şi sã procedaţi la evacuare. Notificarea (somaţia) o veţi expedia recomandata cu confirmare de primire. Dupa primirea confirmarii de primire, semnata de debitoare, aşteptaţi 6-7 zile;
Pas 2 – Chiriaşa achita debitul.
Pas 2.1 – Debitul odatã achitat, dumneavoastra, puteţi alege între a evacua debitoarea sau nu.
Pas 2.2.- Alegeţi evacuarea: Acţiune de evacuare pe dreptul comun, durata estimatã, maxim 3-4 luni fara complicaţii, sau maxim 1 an – 1,5 ani cu complicaţii
Pas 2.3. – Nu alegeţi evacuarea, va mulţumiţi cu debitul „achitat la zi”, continuaţi colaborarea – toata lumea este fericita.
Pas 3 – Chiriasa nu achita debitul
Pas 3.1. – Acţiune civila pe dreptul comun. . In baza Contractului de închiriere, acţionaţi chiriaşul în instanţa, solicitaţi plata chiriei